Bloggen är tillbaka

Det var ett tag sen sist, men nu är bloggen tillbaka. Eftersom det numera bara finns en bibliotekarie på Kattegattgymnasiets bibliotek, blir uppdateringarna inte lika ofta.

Men lite deckartips i höstrusket kan väl inte vara fel? Det handlar om två svenska deckare, som båda vunnit pris i år. Dessutom är det två böcker där båda författarna kommer från Halmstad.

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson vann Svenska Deckarakademins pris Spårhunden, för årets bästa ungdomsdeckare 2016. Christoffer Carlsson är uppvuxen i Tofta utanför Halmstad, och förra vårterminen föreläste han på Stadsbiblioteket bl.a. för elever från Kattegatts Byggprogram.

Den andra boken är Mariette Lindsteins Sekten på dimön, som vann priset som årets debutant vid Crimetime-festivalen på Gotland i år. Mariette Lindstein är född och uppvuxen i Halmstad, och bor numera i Görvik. Boken är inspirerad av hennes tid i och flykt från Scientologikyrkan.

Kattegattgymnasiet gratulerar de båda författarana, vars böcker naturligtvis finns på vårt bibliotek. Trevlig läsning i höstmörkret!

Annonser
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Korpringarna 1: Odinsbarn av Siri Pettersen

Jag älskar den här bokens prolog där en man pulsar genom snön med ett knyte i famnen. Knytet är ett litet barn. Han kommer fram till sitt hem och kämpar med att stänga dörren mot de vinande vindarna. Han slänger barnet på köksbordet och han är fullständigt livrädd. Han skär sig i fingret och låter blodet droppa ner i barnets mun. Ingenting händer. Han ger henne sömnhätta och vänder henne på mage. Hugger kniven i hennes rygg, nere vid svanskotan, han rispar och gräver tills det blir ett sårigt hål.

Hirka är 15-år och gammal nog för riten. Problemet är bara att hon inte kan famna. Kanske för att hon är svanslös? Vad kommer att hända när rådet upptäcker att hon är jordblind? Hennes far är så rädd för att hennes jordblindhet ska upptäckas att han är beredd att lämna deras hem och han packar deras torftiga bohag för att ge sig ut på vägarna. Dessvärre sprider sig ett ryckte om Hirkas oförmåga att famna och det viskas om att skuggorna kommer att skickas efter henne och hennes far om de försöker fly från riten.

Odinsbarn är fantastisk och ca 600 sidor lång. Vilket är bra, den räckte en stund 😉 Jag har ställt mig i kö på del två, ”Röta” och tänker definitivt läsa även del tre, ”Kraften”.

Fantasyärlden och dess invånare som Siri Pettersen skriver fram är imponerande och nyskapande med inspiration från nordisk mytologi. Odinsbarn är fruktansvärt spännande och jag ville knappt blinka under läsningen. Ska du bara läsa en bok i år? Jag rekommenderar isf att det blir ”Odinsbarn”.

Publicerat i Böcker | Lämna en kommentar

ALENA (2015) av Kim W Andersson

Min först kontakt med Kim W Andersson och hans serier var genom serietidningen Nemi (av Lise Myhre). År 2009 kom seriealbumet Love hurts , som jag har ett signerat ex av (starstruckt).

Kim W Anderssons tecknar och skriver i skräckgenren och zombies, rymdresor och sjöjungfrur avlöser varandra. Alena är en av hans karaktärer som fått ett eget seriealbum med samma namn.

alena

Alena går på en internatskola där hon mobbas av tjejerna i lacrosselaget. Hennes liv suger. Hennes enda  vän tycker inte att hon ska ta mer skit utan stå  upp för sig själv och försvara sig. Det jobbiga är bara att denna vän dog för över 1 år sedan. När människor runt Alena börjar dö blir det läskigt på riktigt.

ALENA blir film. Se trailer här:Alena Jag ska se den på bio. Väntar otåligt…

Kim W Andersson är en grym tecknare och storyn i Alena är helt i min smak. Skräck i internatskolemiljö. Kan inte bli bättre. Jippie!

Publicerat i Böcker, Film | Lämna en kommentar

Änglafall (2015) av Susan Ee

Penryn, hennes lillasyster och hennes mamma tar sig fram genom ett postapokalyptiskt landskap. För sex veckor sedan invaderades jorden av änglar och massor av människor har dött.  Ingenting är sig längre likt. Elen fungerar sporadiskt, bilar står tomma kors och tvärs över motorvägarna och brutala gatugäng regerar om natten. Dessutom måste man hela tiden se upp (bokstavligen) för änglarna flyger över himlen och angriper de människor som vågar sig ut.

När Penryns lillasyster förs bort påbörjar hon en vandring mot San Fransisco, änglarnas näste eller högkvarter. Till sin hjälp har hon osannolikt nog ängeln Raffe som hon av en slump blivit ”vän” med då hon hjälpte honom vid interna stridigheter bland änglarna. De, änglarna, är nämligen inte bara våldsamma mot människorna utan också mot varandra och Raffe har fått sin vingar avhuggna =(

9176455521

När jag läste baksidestexten på den här boken blev jag måttligt imponerad. Ännu en dystopi, änglar istället för zombies lix. Tyckte inte att storyn lät jätteimponerande eller särskilt nyskapande (bortsett från änglarna då). MEN. Änglafall är superbra! Jag drogs snabbt in i berättelsen och var  tvungen att få veta hur det skulle gå. Som tur är så är detta första delen i en trilogi ”The end of Days” så det finns mer att läsa =) Dessutom, som jag tidigare skrivit här i bloggen, så blir ”Änglafall” snart film!

Möjligen är jag inte helt objektiv när det gäller den här genren, dystopier. Jag har ju en förkärlek för allt som är det minsta postapokalyptiskt. Å andra sidan så kan nog den här boken tilltala även dem som inte är helt sålda på genren. Den är spännande på flera sätt. Inte minst för att författaren låter huvudpersonen, Penryn, ha ett minst sagt komplicerat förhållande till sin mamma som varit allvarligt psykiskt sjuk under stora delar av hennes uppväxt. Författaren ger djup och trovärdighet åt sina karaktärer och det gör ”Änglafall” till något mer än ännu en ungdomsbok om jordens undergång.

Dessutom älskar jag bokens omslag och namnet ”Änglafall” (Angelfall). Så snyggt!

Publicerat i Böcker, Film | Lämna en kommentar

Boknyheter på Kattegattbibblan

Nu har vi fått in massor av nya superbra böcker. Klicka på länken för att se samtliga titlar: Nya böcker

Jag har läst ”Svinnlandet” av Andreas Jakobsson som provade att under ett år leva på mat som slängts. Intressant och aktuellt. Inte minst för att ett av nyorden 2015 var ”dumpstra”. Ta en titt på hans blogg här:http://dumpstringslyx.com/

Susan Ees dystopiska ”Änglafall” var helt fantastisk, gick inte att sluta läsa, och Sam Raimi (Spider Man-filmerna) kommer att filmatisera den. Jippie! Detta är boken för dig som gillade Hungerspelen och Divergent.

IMG_1004

Titta in till oss på bibblan så lästipsar vi!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Jag vill inte möta världen i tårar av Sara Wikman (2015)

Sanna bor i Kramfors. Hon går på högstadiet. Är kär i en kille som gått ut gymnasiet. Har en farbror som ligger utslagen i blomrabatten på torget. Två småsyskon. En bästa vän som heter Marie och som kan sjukt mycket om mode. Hon går på drogfria discon och på hemmafester där det finns massor av alkohol. Hon hänger på Ullas. Det enda stället som finns att hänga på. Hon är inte den populäraste. Hon är mittemellan. Det är hennes kompis Marie som ser till att de blir bjudna på fester och som dejtar de äldre killarna. Så träffar hon Rebecka som är världens coolaste och gränsen mellan vänskap och kärlek suddas ut.

”Jag vill inte möta världen i tårar” utspelar sig i början av 90-talet och har därmed en enorm igenkänningseffekt på mig. Så här kändes det. Att vara riktigt, riktigt kär för första gången. Att vara riktigt, riktigt full för första gången. Att kämpa med osäkerheten.

9187949202

Det här var före mobiltelefonernas tid. Kanske kommer en tonårig läsare av idag tycka att vissa saker är litet föråldrade. Att inte få tag på sin kompis för att hemtelefonen är trasig är ju ett problem som knappast skulle uppstå idag.

Det allmänmänskliga kan dock vem som helst relatera till. Hur det är att vara ung i en liten stad. Hur det är när känslorna kaosar.

”Jag vill inte möta världen i tårar” är lätt att läsa, texten är ”luftig”, och den är dessutom spännande. En bok som man tänker på även när man inte läser i den. Boktiteln, det är en låttext. Googla om du vill veta vem som skrivit den 😉

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Allmänbildning när den är som bäst

Hur fungerar pengar? Vad händer i en lågkonjunktur?

Hur fungerar vi människor? Vad får oss att minnas vissa saker men glömma andra?

Stora boken om filosofi, Stora boken om psykologi och Stora boken om ekonomi ger dig svar på väldigt många frågor. Det är inte böcker att sträckläsa men att bläddra i dem är väldigt allmänbildande. Jag är ganska förtjust i sådana här ”coffee table” böcker. Böcker att återkomma till om och om igen. Jag är även litet av en allmänbildningsnörd. Att få veta sådant man inte hade en aning om att man ville veta… Att ha koll på litet om mycket är för mig ett sätt att pussla ihop världen, eller göra den åtminstone något mer begriplig.

Samtliga böcker finns att låna på Kattegattbibblan!

Publicerat i Böcker | Lämna en kommentar